Home > Vaiko sveikata > Sveikos mitybos pagrindai vaikams

Sveikos mitybos pagrindai vaikams

Sveika mityba yra būtina gerai jūsų vaiko sveikatai, augimui ir vystymuisi. Sveika mityba vaikystėje reiškia, kad jiems bus mažesnė tikimybė susirgti lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies liga, 2 tipo diabetas, nutukimas ir kai kurios vėžio formos. Tai taip pat reikš, kad jie jausis geriau ir labiau džiaugsis gyvenimu. Kad išliktų sveiki ir išlaikytų sveiką svorį, vaikai turi būti fiziškai aktyvūs ir valgyti reikiamą kiekį maistinių medžiagų, kad subalansuotų sunaudojamą energiją.

Apie sveika mityba vaikams. Lietuvos mitybos gairėse rekomenduojama, kad vaikai turėtų valgyti daug įvairių maisto produktų iš šių 5 maisto grupių: vaisių, daržovės, ankštiniai augalai ir pupelės, grūdai (įskaitant duoną, ryžius, makaronus ir makaronus), geriausia pilno grūdo, liesa mėsa, žuvis, paukštiena ir (arba) alternatyvos, pienas, jogurtai, sūriai ir (arba) alternatyvos (vaikams iki 2 metų turėtų būti riebus pienas, tačiau vyresni vaikai ir paaugliai gali vartoti neriebų pieną), maisto grupių iliustracija – sveikos mitybos piramidė. Sveika mityba vaikams yra labai svarbi, tad turėtume tikrai stebėti, ką valgo mūsų vaikai.

Sveika mityba iš 5 maisto grupių (aukščiau) yra būtina visiems vaikams.

Vaikai turėtų apriboti maisto, kuriame yra sočiųjų riebalų, druskos ar cukraus, vartojimą. Jie taip pat turėtų būti skatinami rinktis gerti vandenį. Kiek maisto reikia mano vaikui? Vaikai augdami turi valgyti daugiau. Kaip vadovas, jūsų vaikas turėtų valgyti šiuos maisto produktus kiekvieną dieną: 2–3 metai: 1 porcija vaisių; 2½ porcijos daržovių; 4 porcijos grūdų; 1 porcija mėsos/paukštienos; 1½ porcijos pieno. 4–8 metai: 1½ porcijos vaisių; 4½ porcijos daržovių; 4 porcijos grūdų; 1 ½ mėsos / paukštienos porcijos; 1½–2 porcijos pieno. 9–11 metų: 2 porcijos vaisių; 5 porcijos daržovių; 4–5 porcijos grūdų; 2½ mėsos / paukštienos porcijos; 2½–3 porcijos pieno. 12–13 metų: 2 porcijos vaisių; 5–5 ½ porcijų daržovių; 5–6 porcijos grūdų; 2 ½ porcijos mėsos / paukštienos; 3 ½ porcijos pieno.

Kaip galėčiau skatinti sveikos mitybos įpročius?

Išmokę vaiką sveikai maitintis dabar, jis labiau linkęs priimti sveikus sprendimus, kai bus vyresnis. Štai keletas patarimų, kaip paskatinti sveikos mitybos įpročius: Sėdėkite kartu kaip šeima valgio metu, be jokių ekranų. Padarykite sveiką maistą linksmą, pavyzdžiui, supjaustykite vaisius ar sumuštinius įdomiomis formomis. Patiekite įvairius sezoninius vaisius ir daržoves. Kartu sužinokite, kaip auginami skirtingi maisto produktai. Leiskite savo vaikams padėti apsipirkti ir ruošti maistą. Išbandykite naujus patiekalus ir receptus. Apribokite namuose laikomo greito maisto kiekį. Laikykite dubenį vaisių po ranka užkandžiams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *