Home > Maistas > Jūros gėrybės – elegantiškas pasirinkimas jūsų gurmaniškai vakarienei

Jūros gėrybės – elegantiškas pasirinkimas jūsų gurmaniškai vakarienei

Ieškant patiekalo, kuris derintų subtilumą, lengvumą ir maistinę vertę, jūros gėrybės tampa nepralenkiamu sprendimu. Tai ne tik kulinarinis atradimas – tai gastronominė kelionė, kurioje susitinka Viduržemio jūros, Ramiojo vandenyno ir Šiaurės Atlanto regionų skoniai. Įdomus faktas: jūros gėrybės buvo laikomos afrodiziaku dar senovės Romoje, o austrių mėsa buvo vertinama labiau nei mėsa ar vynas. Šiandien jos atsiduria ant modernių restoranų stalo ne dėl legendų, o dėl realios naudos organizmui. Beje, kai kurių jūros gėrybių sudėtyje randama retų bioaktyvių junginių, galinčių padėti kovoti su oksidaciniu stresu ir gerinančių ląstelių atsinaujinimą.

Subalansuota mityba – kiekvienam amžiui

Jūros gėrybės yra ne tik rafinuoto skonio, bet ir biologinės vertės produktai. Jose susitelkę junginiai, kurių trūksta daugelyje kitų kasdienių patiekalų:
• Dokozaheksaeno rūgštis (DHR) – būtina kūdikių smegenų vystymuisi
• Taurinas – amino rūgštis, reguliuojanti kraujospūdį ir mažinanti širdies ligų riziką
• Astaksantinas – antioksidantas, randamas krevetėse ir lašišose, stipresnis už vitaminą C
• Selenas – palaiko skydliaukės veiklą, stiprina imunitetą, veikia priešuždegimiškai
Būtent dėl šių medžiagų jūros gėrybės laikomos nepakeičiamu produktu įvairaus amžiaus žmonėms. Maža to, jų mėsa yra lengvai virškinama, nekaloringa, o pats maistas suteikia sotumo, neapsunkindamas virškinimo sistemos. Net žmonės, turintys jautresnį skrandį ar laikantys dietą, dažnai gerai toleruoja šiuos baltymų šaltinius.

Skonis, kuris išlieka

Nors dažnai manoma, kad šaldytos jūros gėrybės praranda skonį – tai klaidinga nuostata. Šiuolaikiniai smūginio užšaldymo metodai leidžia išlaikyti tekstūrą, spalvą ir net aromatą. Kiekviena krevetė, kalmaras ar midija, tinkamai paruošti, gali tapti kulinariniu akcentu. Pagal skonio tyrimų duomenis, tinkamai apdorotos šaldytos gėrybės net 89 % atvejų vartotojams neatskiriamos nuo šviežių. Paprasta, greita ir įspūdinga

Šaldytos jūros gėrybės idealiai tinka net spontaniškai vakarienei – kelios minutės orkaitėje, keptuvėje ar ant grilio, šlakelis citrinos, ir ant stalo jau garuoja patiekalas, kurį drąsiai galima vadinti gurmanišku. Kai kokybiškas produktas dera su kūrybiškumu, net paprastas receptas tampa mažyte švente.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *